”EN ENKEL TILL AMERIKAT
Dokumentär
Årtiondena kring förra sekelskiftet emigrerade över 1,2 miljoner svenskar till Amerika. Nästan en fjärdedel av Sveriges befolkning lämnade landet. Oftast unga, friska människor i sina bästa år. Orsakerna var flera. Fattigdom, religiös förföljelse och flykt från militärtjänstgöring var några av dem.

En av de unga kvinnor som utvandrade var Hilma Jonsson, endast 19 år gammal. 1903 lämnade hon det lilla samhället Kungsör för att bege sig till Seattle på Amerikas västkust. En resa som kunde ta flera veckor. Vi följer i hennes fotspår. Finns det fortfarande ättlingar kvar i Seattle? Det återstår att se.

Resan går med tåg till storstaden Göteborg, för att därefter ta båten till Hull i England. Färden går sedan vidare med atlantångare till Ellis Island i New York och sedan med tåg tvärs över hela kontinenten.

Under resans gång gör vi nedslag på platser där många svenskar bosatte sig. Vi besöker platser som New York, Chicago, Rockford, Minnesota och slutligen Seattle i Washington State. Vad hände med alla de svenskar som emigrerade? Finns något av svenskheten kvar idag? Detta söker vi svar på.

Regi: Kjell Andersson | Visas: 8 december kl. 15.30 & 13 december kl. 18.00 | Biljetter: 115 kr (95 kr student/pensionär)

Land: Sweden (2018) | Språk: Svensk (Ingen text) | Längd: 60 min | Åldersgräns: Ej granskad”
EN ENKEL TILL AMERIKAT

Film på Bio Roy