Regeringen har beslutat att i Sverige och internationellt uppmärksamma att Raoul Wallenberg 2012 skulle ha blivit 100 år genom att hedra hans minne med olika evenemang och aktiviteter.

Wallenberg jag har inget valDen svenske diplomaten Raoul Wallenberg gjorde en unik insats genom att under andra halvåret 1944 rädda tiotusentals judar i Budapest undan Förintelsen. Hans gärning visar att en människas mod och förmåga kan göra skillnad. Hans gärning är en förebild, inte minst i en tid då fler behöver stå upp mot förföljelse, främlingsfientlighet och antisemitism.

Raoul Wallenberg fängslades av Sovjet och fördes till det ökända Lubjankafängelset i Moskva. Vad som sedan hände är inte bevisat och den svenska regeringen kräver fortfarande besked. Raoul Wallenberg kämpade mot den ena av sin tids terrordiktaturer och föll offer för den andra.

Utställningen är en plattform för dialog och diskussioner kring frågor rörande tolerans, demokrati och civilkurage och kommer att visas i Karlstad, Malmö och ett par andra platser under året. I sin internationella version har utställningen hittills visats i Budapest, New York, Washington, Moskva och Genève och fortsätter inom kort till Tel Aviv, Berlin och Kanada.

Den svenska utställningen om Raoul Wallenberg har tagits fram i ett samarbete mellan Svenska institutet och Forum för levande historia och produceras och turneras i Sverige av Mu AB i samråd med sekretariatet för Raoul Wallenberg 2012. Utställningen har möjliggjorts genom finansiering från Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse.

Utställning – För mig finns inget annat val – Raoul Wallenberg 1912-2012 /avslutad