Forskning

Släktforska i Emigranternas Hus

Forskarhörnan

Eftersom försöket med släktforskning i Göteborg slagit väl ut fortsätter vi att med personal från Svenska Emigrantinstitutet i Växjö bemanna vår forskarhörna för att svara på frågor och hjälpa till med att söka efter försvunna emigranter. Sökningar i SAKA, de svensk-amerikanska kyrkoarkiven, samt kopior av passagerarlistor, dödsnotiser mm kan beställas. Forskarhörnan ligger i anslutning till våra utställningar om emigrationen. I våra utställningar kan man se bilder, kläder och tillhörigheter från tiden då det begav sig. Ett besök är väl värt tiden och möjligheten att titta tillbaka i släktleden är ett spännande möte med historien. I forskarhörnan har våra besökare tillgång till ett antal datorer samt skrivare, scanner och kopieringsmaskin. Här finns även litteratur inom området släktforskning till försäljning.

Databaser

Ett flertal databaser som rör emigrationen finns tillgängliga bl.a. register över svenska emigranter, passagerarlistor och dödsnotiser i den svensk-amerikanska pressen. En uppkoppling till Riksarkivets digitala forskarsal på SVAR:s hemsida, www.svar.ra.se, med tillgång till svenska kyrkböcker från tiden ca 1600 till 1900, finns också. Vi har även ett konto på Arkiv digital med miljontals färgbilder från kyrkböcker och andra historiska dokument.

Tider och avgifter

Forskarhörnan är öppen måndag-fredag 10-16 för assisterad släktforskning. Boka tid via telefon eller e-post. Du hittar vårt telefonnummer och e-postadress i högerspalten.
Kostnad: 50 kr per påbörjad timme.

Övrig tid: Tillgång till forskarsalen ingår i entréavgiften på 30 kronor. I det här fallet ingår inte handledning.

Vi samarbetar bland annat med Ancestry.se och Arkiv Digital. Klicka på deras respektive logga  för mer information.

Släktforska med Arkiv Digitalancestry_logo_250px

Postad i